Rustic românesc în design interior

Rustic românesc sau stilul rustic modern în designul de interior?  (rustic românesc, casa veche românească)

rustic românesc 

Stilul rustic este strâns legat de tradiţie şi de viaţa la ţară. Arhitectura tradiţională, indiferent de ţară, presupune folosirea materialelor naturale din zona în care se construieste- lemn, piatră, lut, atât la interior cât şi la exterior. Dar fiecare cultură dezvoltat un sistem architectural specific folosind aceste resurse, aşă că stilul rustic actual îşi are radacinile în arhitectura populară specifică fiecărei ţări. [ rustic românesc, tradiţional romanesc ]

casa traditionala romaneasca

Casă tradiţională românească

ELEMENTE SPECIFICE ARHITECTURII TRADIŢIONALE

Orice arhitectură populară foloseşte materiale de construcţie natural sau uşor realizabile, folosind resursele locale. La noi s-a folosit lemnul în zonele împădurite, piatra în zonele de munte, lutul şi cărămida în zonele de câmpie. Forma acoperişului depinde de zonă şi climă, dar şi de materialul constructiv. în zonele de munte acoperişul este inalt, în general în 4 ape, cu pante abrupte, pentru a permite apei să se scurgă rapid. În zonele de ses acoperişul este mai jos pentru a nu opune rezistenţa vântului.

Un element definitoriu pentru arhitectura tradiţională este pridvorul sau prispa. Poziţionat mereu pe faţada sudică, pridvorul este un spatiu semi-închis, de trecere între exterior şi înterior, un loc al comunicării cu natura şi al ospitalitaţii specifice românilor.

casa cu prispa, pridvor

Prispa care umbreste fatada de sud

Partiul caselor tradiţionale era în general foarte simplu: se intra în tinda cu vatră, unde se gătea şi se mânca, iar de acolo în alte două camere. Una dintre ele era destinată traiului de zi cu zi, iar cealaltă era “camera curată”, unde se păstrau zestrele şi obiectele de valoare.

Interiorul se remarca prin simplitate- pereţii erau varuiţi in alb, decorate cu peretare (covor mic, sau bucată de panză țesută manual, care se pune pe perete, în casele țărănești, în scop decorativ.) sau farfurii de ceramică, iar la geamuri se puneau ştergare cusute cu motive tradiţionale. Mobilierul era în general din lemn, iar unele piese, mai ales în Moldova şi Muntenia, decorate cu motive tradiţionale încrustrate- linia dreaptă, punctele, spirala, dinţii, rozeta, crucea, bradul.

rustic romanesc
interior ţărănesc tradiţional românesc

Interior tradiţional românesc

Dacă vă doriţi o casă de vacanţă rustică autentică, cea mai “corectă” soluţie ar fi sa găsiti o casă veche şi să o recondiţionaţi. Este dificil, dar nu imposibil, de găsit o construcţie care să merite consolidată din punct de vedere structural. Va fi un proces minuţios şi oarecum costisitor, pentru care cel mai bine ar fi să apelaţi la un architect specializat în restaurare, dar armonia şi liniştea de a locui într-o casă autentic tradiţională vor răscumpăra efortul.

În cazul în care doriţi o casă nouă, dar cu influenţe din arhitectura românească, iarăsi ar trebui să apelaţi la un specialist. Vă trebui să aveţi mare grija la proporţii- casele ţărăneşti aveau dimensiuni reduse şi ferestre mici, daca doriţi o constructie mai mare ar fi bine să vă inspiraţi din conacele boiereşti cu parter înălţat.

ELEMENTE IMPORTANTE PENTRU UN INTERIOR MODERN CU INFLUENTE RUSTICE

Multi dintre noi isi doresc linistea vietii la tara si confortul locuitului urban. Intr-o locuinta contemporana de inspiratie traditionala le puteti  avea pe amandoua. Trebuie doar sa dozati corect elementele traditionale in atmosfera contemporana pentru a obtine un interior cu stil, bazat pe contrastul estetic vechi-nou, traditional-modern.

Pardoseala

Alegeţi o pardoseală rustică de tip duşumea, cu lamele late si lungi. Ca textura, aceasta poate fi lemn de brad, pin sau stejar, cu noduri şi imperfecţiuni care adaugă autenticitate. Ca material vă sugerăm parchetul din lemn masiv sau cel stratificat, al cărui strat de uzura este tot din lemn natural.

grinzi aparente, stil rustic modern

Pardoseala tip dusumea din lemn masiv si grinzi lasate aparente

Plafonul

Grinzile aparente pe plafon sunt de mare efect intr-o amenajare rustica. In cazul in care constructia are structura din lemn, finisati barnele si scandurile si lasati tot plafonul aparent. Daca totusi doriti o amenajare mai stilizata, acoperiti spatiul dintre grinzi si lasati-le doar pee le la vedere. Si nu le lacuiti lucios!

modern rustic (6)

Plafon de lemn lasat aparent

Mobilierul din lemn

Adăugaţi o notă rustică casei tale prin piese de mobilier din lemn masiv- o masă de dining realizata dintr-o bucata de stejar nefinisat pe margini va adăuga căldură unei bucătării moderne, în  linii simple.

Ca masuta de cafea puteti folosi o masa traditionala cu 3 picioare sau o lada de zestre sculptata sau pictata. In dormitor, tablia de pat poate fi realizata dintr- un panou din scanduri baituite.

Scaunele traditionale sculptate vor da un aer primitor diningului. Alaturati-le insa unei mese simple, in linii drepte, pentru a nu incarca vizual spatiul.

scaune taranesti traditionale

Scaune traditionale romanesti

Textilele

Tesaturile reprezentau un decor important in locuinta taraneasca. Covoarele traditionale care se gasesc la targurile taranesti au o valoare estetica imensa si pot anima imediat un living sau un dormitor.

Scoarta, cerga, paretarul, stergarul, pot fi si ele elemente de décor- pentru uul dintre peretii unei incaperi sau pentru perne de décor, important este sa le pastrati doar ca accente si sa nu aglomerati spatiul cu decoruri traditionale.

 

covor romanesc traditional

Covor romanesc

Soba

Vatra era focarul unei case traditionale. Intr-o locuinta moderna aceasta se poate transforma intr-un semineu rustic sau intr-o soba cu plita pentru o bucatarie de dimensiuni mari. Pentru un plus de autenticitate, creati un loc special in constructia semineului sau a sobei pentru lemnele de foc.

Soba traditionala stilizata

Semineu rustic inspirat din vatra traditionala

modern rustic (5)

Ansamblu modern inspirat din vatra traditionala

GRESELI

Aglomerarea de elemente

Cea mai frecventa greseala in amenajarea unui interior rustic este incercarea de a imita un interior traditional prin aglomerarea de elemente specifice. Incercati sa gasiti accente de mobilier si decoratiuni traditionale pe care sa se evidentieze intr-un interior modern. Nu alaturati un covor romanesc langa o masa rustica din lemn masiv si scaune traditionale sculptate: veti obtine o atmosfera incarcata care frizeaza kitschul.

Aveti grija si cu textilele- fiind foarte bogate in culori si motive, este de ajuns un singur element textile intr-o camera pentru a face trimitere la atmosfera traditionala.

Finisajele false

Aici intra parchetele laminate cu decoruri exagerat patinate si uzate, grinzile decorative din poliuretan ce imita grinzile de lemn si mobilierul din scanduri sau barne lacuit lucios. Autenticitatea este cheia pentru un décor cu stil. Incercati sa gasiti piese de mobilier vechi pe care sa le reconditionati sis a le refolositi. Le puteti chiar schimba destinatia initiala- un scaunel cu trei picioare poate fi folosit ca masuta laterala langa canapea, iar o usa de lemn poate deveni tablie de pat.

Pe langa atmosfera calda si primitoare specifica unui camin armonios, un interior cu influente rustice ofera si avantajul ca nu se demodeaza in timp, pentru ca traditia este atemporala.

 

Imagini prin pinterest.com, visuell.ro, telegraph.co.uk, joocastudio.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *